Abchom využili předešlý recept, tak se s Vámi chci podělit o recept mé babičky.
- 1 balíček lasagne
- 500 g mletého masa
- 3 lžíce hladké mouky
- 160 g rajčatového protlaku
- 1/2 balíčku s kořením na špagety
- 3 lžíce másla
- strouhaný sýr
- cukr na dochucení
- pepř
Špagetová
omáčka: Mleté maso zprudka osmahneme na trošce oleje, zasypeme 1/2
kořenící směsi na špagety, přidáme rajčatový protlak, krátce promícháme a
zalijeme horkou vodou. Přidáme trochu kečupu, trochu cukru, zahustíme
hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a necháme asi 20 minut povařit. Pokud
máme lasagne nepředvařené, je lepší, když je omáčka trochu řidší,
protože se částečně do těstovin vsákne.
Bešamel: Mezitím si na
másle připravíme světlou jíšku, kterou na chvilku odstavíme z plotny a
zalijeme horkým mlékem. Pak hrnec přendáme zpět na plotnu a za stálého
míchání necháme mléko zhoustnout do požadované konzistence a okamžitě
opět odstavíme z plotny. V případě, že vám bude omáčka připadat moc
hustá, vrátíme ji zpět na plotnu, přilijeme další horké mléko a postup
opakujeme. Pokud nastane opačný problém, v jiném kastrůlku si připravíme
ještě trochu jíšky a na plotně ji zapracujeme do bešamelu. Když nám
bude hustota již vyhovovat, odstavenou omáčku osolíme, opepříme a
posypeme čerstvě nastrouhaným nebo mletým muškátovým oříškem a
zamícháme.
Lasagne: Připravenou zapékací nádobu vymažeme
máslem nebo olejem, její dno vyložíme připravenými lasagnemi (buď
syrovými, nebo předvařenými - musíme postupovat podle návodu na obalu
těstovin), ty pak zalijeme částí špagetové omáčky, částí bešamelu,
posypeme trochou strouhaného sýra a poklademe další vrstvu těstovin.
Takto pokračujeme, dokud máme dost omáček a těstovin. Poslední vrstvu by
měly tvořit lasagne bohatě posypané strouhaným sýrem. Nádobu poté
vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 - 30 minut, ale
dobu pečení přizpůsobujeme návodu na obalu těstovin.
Po vyjmutí z trouby necháme lasagne s mletým masem a bešamelem chvilku odstát a nakrájené na kostky podáváme.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za Váš komentář