Translate

pondělí 11. srpna 2014

Jak vybrat nůž

Tato otázka trápí mnohé z nás,ať už chceme nůž na profesionální zacházení anebo na prosté ohánění se s ním po prkénku.
Jak vybrat ale ten správný? Zde jsem sepsal pár typů a rad jak si koupit kvalitní nůž.
Možná Vám toto ještě není známo,ale dobrý nůž má být velký a těžký.Pro mnohé platí: čím těžší a větší tím lepší. Ano,to je sice pravda,snižuje to riziko zdravotního poškození,ale rozhodně si neberte na filetování "30 centimetrový" solingen.Často se stává faktem že muž neumí používat malé nože,vyjmou kuchařů,ale žena,ta zvládne s malinkým nožíkem naporcovat i prase.
Doma běžně využijete tři typy nožů: malý na okrajování zeleniny, univerzální s čepelí 18 cm a nůž na pečivo.Ovšem pro milovníky vaření tu jsou sety okolo sedmi nožů které většinou využijí každý den.O nůž se dobře starejte aby vám vydržel co nejdéle. V žádném případě jej nenechávajte přes noc na odkapávači. Mytí v myčce se také nedoporučuje. Pokud zvolíte značku KAI tak jej otírejte vlhkým hadříkem,jejich rukojeť je většinou dřevěná a brzo by začala praskat.Já osobně mám nejradší nůž KDS King's Row 10 s čepelí dlouhou 26 cm,jeho cene se pohybuje od 1500 Kč-2000 Kč. Jsou však i levnější nože.Například můj druhý nejoblíbenější je KDS TREND 7 za pouhých 400 Kč.Pokud vybíráte nůž sami,měl by balncovat na prstu,pokud ho položíte k hraně čepele a rukojeti-na takzvaný krček. Minimální tvrdost by měla být 52 HRC.Nůž by Vám měl samozřejmě dobře padbou do ruky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář