Tato otázka trápí mnohé z nás,ať už chceme nůž na profesionální zacházení anebo na prosté ohánění se s ním po prkénku.
Jak vybrat ale ten správný? Zde jsem sepsal pár typů a rad jak si koupit kvalitní nůž.
Možná
Vám toto ještě není známo,ale dobrý nůž má být velký a těžký.Pro mnohé
platí: čím těžší a větší tím lepší. Ano,to je sice pravda,snižuje to
riziko zdravotního poškození,ale rozhodně si neberte na filetování "30
centimetrový" solingen.Často se stává faktem že muž neumí používat malé
nože,vyjmou kuchařů,ale žena,ta zvládne s malinkým nožíkem naporcovat i
prase.
Doma běžně využijete tři typy nožů: malý na
okrajování zeleniny, univerzální s čepelí 18 cm a nůž na pečivo.Ovšem
pro milovníky vaření tu jsou sety okolo sedmi nožů které většinou
využijí každý den.O nůž se dobře starejte aby vám vydržel co nejdéle. V
žádném případě jej nenechávajte přes noc na odkapávači. Mytí v myčce se
také nedoporučuje. Pokud zvolíte značku KAI tak jej otírejte vlhkým
hadříkem,jejich rukojeť je většinou dřevěná a brzo by začala praskat.Já
osobně mám nejradší nůž KDS King's Row 10 s čepelí dlouhou 26 cm,jeho
cene se pohybuje od 1500 Kč-2000 Kč. Jsou však i levnější nože.Například
můj druhý nejoblíbenější je KDS TREND 7 za pouhých 400 Kč.Pokud
vybíráte nůž sami,měl by balncovat na prstu,pokud ho položíte k hraně
čepele a rukojeti-na takzvaný krček. Minimální tvrdost by měla být 52
HRC.Nůž by Vám měl samozřejmě dobře padbou do ruky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za Váš komentář