- 1 l vývaru, nejlépe kuřecího
- 500 ml smetany na vaření
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 ml mléka
- 5 brambor, nakrájené na drobné kostičky
- 4 pórky, zbavené zelené části, nadrobno nakrájené
- bílou cibuli, najemno nakrájenou
- 70 g másla
- 2 špetky soli
- čerstvě namletý pepř
- pažitku a jiné zelené bylinky, čerstvě natrhané a nasekané
V hrnci na rozpáleném másle orestujeme cibuli s pórkem jen dosklovata. Ne déle! Opatrně přilijeme vývar a základ dochutíme solí. Přisypeme kostičky brambor a už můžeme hrnec zakrýt pokličkou. Nezapomeneme stáhnout plamen. Polévky si teď nemusíme všímat asi 40 minut.
Po této době ji pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem a polévku postavíme zpět na plamen. Přilijeme do ní smetanu na vaření s mlékem. Dodáme chuť solí a pepřem a necháme ji znovu projít varem.
Po vychladnutí ji znovu rozmixujeme mixérem dosametova. Nakonec polévku zalijeme smetanou ke šlehání a na talíři ji zasypeme voňavými zelenými bylinami.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za Váš komentář