Translate

čtvrtek 2. října 2014

Květákový krém

Tento recept jsem zkoušel nespočetněkrát,opravdu pečlivě rozvažujte z čeho uděláte vývar,jestli z ,kostky' nebo domácí,oboje má úplně rozdílnou chuť.
    •   1 lžíce másla
    • 1 cibule, nadrobno nakrájená
    • 2 stroužky česneku, podrcené
    • 3 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
    • 1 bobkový list
    • 1,5 kg květáku + 100 g květáku nakrájeného na kousky
    • 0,5 kg moučnatých brambor (varný typ BC–C), nakrájených na kousky
    • 750 ml zeleninového či drůbežího vývaru
    • 500 ml mléka
    • 125 ml smetany ke šlehání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce jemně strouhaného parmazánu

Příprava jídla

1 Na nízkém plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla. Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a brambory. Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly (cca 20 minut).

2 Mezitím rozeberte zbývající květák na malé růžičky a smíchejte je s olivovým olejem a parmazánem. Na vysokém plameni zahřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.

3 Hrnec sejměte z plamene a jeho obsah dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář